Hoe Ghana de Luscii app inzet tegen Corona

Maxwell Antwi Covid Connect Ghana

Ghana heeft momenteel ruim 5000 bevestigde besmettingen met het corona virus. Om de situatie beheersbaar te houden zet het Afrikaanse land de Luscii app in om mensen met klachten op afstand te begeleiden. 

 

Maxwell Antwi is gynaecoloog en sinds 2012 staflid van PharmAccess, een stichting die goede gezondheidszorg breed toegankelijk wil maken in Afrika. In het universitaire ziekenhuis in Accra, waar hij werkt, zijn ten tijde van het interview twintig Covid-19 patiënten opgenomen. Enkelen liggen aan de beademing. Het ziekenhuis is vanuit de overheid aangewezen als het expertise centrum. 

‘Ghana had aanvankelijk een lockdown’, vertelt Antwi, ‘maar die is inmiddels opgeheven. Samenkomsten van grote groepen mensen zijn nog wel verboden. Het betekent dat scholen, kerken en restaurants nog steeds gesloten zijn. Er wordt veel getest en de sterfte onder besmette mensen ligt onder de 1%. We doen het dus goed in vergelijking met andere landen.’

Begeleiding op afstand

Antwi is coördinator van Covid Connect, de Ghanese variant van De Corona Check die in Nederland zo succesvol is. Met de app kunnen mensen dagelijkse gegevens over hun gezondheid doorgeven. Een medisch team in het universitaire ziekenhuis in Accra beoordeelt de klachten en neemt contact op als dat nodig is. Gebruikers ontvangen dan gezondheidsadvies of worden doorverwezen naar een testlocatie of het ziekenhuis. 

De Nederlander Kees van Lede nam het initiatief om de Luscii app naar Afrika te halen. Hij werkt voor CarePay, een partner van PharmAccess die Afrikaanse burgers via hun telefoon geld laat sparen voor de financiering van zorg. Als geen ander weet hij hoe wijd verbreid mobiele telefoons in Afrika zijn. Toen hij las over De Corona Check in Nederland zag hij meteen mogelijkheden. 

Twee weken na het eerste contact met Luscii was Covid Connect actief in Ghana. Een opmerkelijke prestatie, vooral omdat er nogal wat moest gebeuren: het inrichten van een medisch service centrum, het trainen van medisch personeel in de begeleiding op afstand en het vertalen van alle protocollen naar de Ghanese situatie. Zelfs het programma in de app zelf moest worden aangepast. Zo is het in Ghana voor gebruikers mogelijk om lichaamstemperatuur in te schatten omdat niet iedereen een thermometer heeft. 

Maxwell Antwi ziet de snelle start vooral als een teamprestatie. ‘Ik had een makkelijke rol als coördinator tussen PharmAccess, het ziekenhuis en het ministerie van gezondheidszorg. Het enthousiasme was groot bij alle partijen. En alle artsen wilden meedoen. We moesten zelfs selecteren! Op het service centrum zijn altijd vijf artsen aanwezig. In totaal zijn veertig artsen getraind om mensen op afstand te begeleiden.’ 

via sms

Luscii | LinkedInCovid Connect beschikbaar voor twee miljoen Ghanezen. De app doet het nu alleen op moderne Android en Apple software, maar de bedoeling is dat de dienst binnenkort ook via SMS te gebruiken is. ‘Vrijwel iedereen heeft toegang tot een mobiele telefoon in Ghana’, verklaart Antwi, ‘maar moderne smartphones zijn minder wijd verbreid. Als we onze dienst ook via sms aan kunnen bieden zijn we in staat om veel meer mensen bij te staan. En na de corona epidemie kunnen we het platform van Luscii gebruiken voor andere ziektebeelden. We leren momenteel heel veel.’

Hoe de toekomst eruit ziet weet Antwi niet. ‘Het is een nieuw virus, dus hoe het zich verspreidt blijft gissen. Ik verwacht zo’n 6000 besmettingen tijdens de piek rond juni. Ik denk niet dat het zo erg wordt als in de VS, Europa of China. We hebben een jonge bevolking en het ministerie van gezondheidszorg is een enorme steun voor artsen en verpleegkundigen.’