Koningin Máxima brengt werkbezoek aan OLVG in het kader van het digitale ziekenhuis

Maxima bij OLVG: Lopende door de gang

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag 26 mei een werkbezoek gebracht in het kader van de digitale transformatie die de ziekenhuiszorg ondergaat in tijden van corona. Het bezoek vond plaats in OLVG in Amsterdam.    

Door de uitbraak van COVID-19 heeft OLVG ingezet op verdere digitalisering van de zorg om patiënten en hun naasten zo goed mogelijk op afstand te kunnen ondersteunen.  

Eén van de initiatieven van OLVG is De Corona Check die samen met Luscii is ontwikkeld, oorspronkelijk voor niet-corona gerelateerde zorg. Met De Corona Check app is het mogelijk dagelijks gezondheidsgegevens door te geven via een smartphone of tablet. De app vraagt naar symptomen en biedt online hulp bij het volgen en beoordelen van klachten die mogelijk wijzen op het coronavirus. Deze klachten worden door een medisch team beoordeeld. Als het nodig is, wordt door een zorgverlener uit dit team binnen 24 uur telefonisch contact opgenomen. Inmiddels is De Corona Check is samen met partnerziekenhuizen en regionale huisartsen landelijk uitgerold. Meer dan 160.000 mensen maken gebruik van deze digitale ondersteuning.  

Koningin Máxima sprak in het medisch regiecentrum met medewerkers van het medische team. Artsen en verpleegkundigen uit het team gaven uitleg over hun werkzaamheden tijdens de coronacrisis. Ook mensen die gebruik hebben gemaakt van de app waren aanwezig om hun ervaringen te delen. Medische en technische experts uit het projectteam gingen in op hoe de dienst in een korte tijd samen met partnerziekenhuizen en huisartsen landelijk is opgeschaald. Ook werd toegelicht welke plannen er zijn om de app verder uit te breiden, ook voor reguliere, niet-coronagerelateerde zorg.  

Koningin Máxima kreeg in dit kader tenslotte een demonstratie van de ‘DigiPoli’ cardiologie. Patiënten kunnen via de Luscii DigiPoli app zelf hartklachten bijhouden en vragen stellen. Wanneer nodig, is er via de app direct verbinding met het medisch team in OLVG en kan een afspraak worden gemaakt voor vervolgonderzoek op de poli. Hiermee worden artsen, verpleegkundigen en patiënten in het OLVG Hartcentrum digitaal ondersteund bij de opstart van de reguliere, non-COVID-zorg.   

Door telefoongesprekken en zo mogelijk werkbezoeken informeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich over de gevolgen van de corona-uitbraak en spreken zij hun steun en waardering uit voor de inzet van zovelen in de bestrijding van de pandemie. In afstemming met de betrokken organisaties worden maatregelen getroffen om de werkbezoeken te kunnen laten plaatsvinden.

Luscii is als partner van het OLVG trots dat Hare Majesteit Koningin Máxima tijdens haar werkbezoek de Luscii app heeft gezien. Luscii oprichters Daan Dohmen en Ronald Scheffer waren met Luscii-collega’s  Ruben de Neef (verantwoordelijk voor implementaties) en Rik van den Brule (tech-lead) aanwezig om samen met de medische experts van OLVG toelichting te geven en vragen van Hare Majesteit te beantwoorden.